Ashtanga vinyasa yoga, Pranayama

Ashtanga vinyasa yoga (ashta = osam, anga = udovi, stupnjevi) je dinamičan stil yoge, čiji pristup se zasniva na specijaliziranim sekvencama pozicija (asana) i tehnikama disanja. Prema Patabi Joisu osnovni elementi ove yoge su: vinysa, spoj daha i pokreta, sistem disanja i pokreta. Svrha vinyase je unutarnje čišćenje. Disanje i kretanje u izvođenju asana čini krv toplom. Toplota koja se stvara yogom čisti krv i omogućava slobodnu cirkulaciju. Kombinacija asana s dahom i pokretom čini da krv cirkulira slobodno oko zglobova, odstranjujući bolove u tijelu. Nedostatak cirkulacije izaziva bol u tijelu. Ista cirkulacija kreće se i kroz sve unutarnje organe. Nečistoće i bolesti izbaciju se iz organizma znojenjem tijekom vježbanja. Znojenje pospješuje detoksikaciju organizma i „ako se slijedi metod vinyase tijelo postaje snažno i zdravo, čisto kao zlato“. Nakon što se tijelo očisti, moguće je očistiti nervni sistem, i onda osjetilne organe. Ovi prvi koraci su teški i zahtjevaju mnoge godine vježbe. Tristhana označava važnost pažnje u tri točke: pozicija(asana), sustav disanja i smjer pogleda. Trishtana je važna jer pokriva tri razine čišćenja: tijela, nervnog sustava i uma. Asana, disanje i pogled uvijek su povezani odnosno izvode se istovremeno. Asana čisti, jača i daje fleksibilnost tijelu. Pravilno disanje s jednakim omjerom pri udahu i izdahu čisti nervni sustav. Dristhis – smjer pogleda u izvođenju asana, čisti i stabilizira funkciju uma.

Pranayama

Blagi ritam naseg disanja stalno nas prati, od dana naseg rodenja do smrti. Uceci prvo promatrati, a potom kontrolirati svoje disanje, mozemo utjecati na nase emotivno stanje, sposobnost koncentracije te na nacin koji energija struji tjelom. Pranayama(kontrola disanja) vjezbe stvaraju jedinstvo uma, fizickog i suptilnog tijela i neizostavni su dio joga vjezbi.
Prema Upanisadama, osnovni je dio vjezbanja joge- samo produljivsi udisaj i izdisaj jogin moze nauciti obuzdati i usmjeriti pranu te dosegnuti vise stupnjeve svijesti.
Osnovna funkcija pranayame jest dovesti zivotnu silu-pranu- u tijelo. Ona omogucava nadzor nad disanjem. Razlicite technike disanja mogu tijelo ispuniti energijom, razbistriti um, ublaziti tjelesnu bol, poboljsati koncentraciju i potaknuti opustanje. Satovi pranayame su odlicnim nacinom borbe sa depresijom, panicnim napadima i svakodnevnim stresom.
“We go through the breath to chanelise the behavior of the mind(citta vrtti) “ – O.P.Tiwari
Petra Carmichael izucavala je pranayamu sa Paul Dallaghanom studentom gurua O.P.Tiwari. Petra ce vas voditi kroz osnove i sustinu disanja.

Joga za one iznad 50tih, 60tih godina

Vječna mudrost joge je da starenjem donosi veću perspektivu i iluminaciju, proširenu svjesnost i kontinuirani rast. Naglašavanje ove filozofije može pomoći starijoj populaciji da unese balans u našu kulturu koja je opsjednuta vladavinom mladosti.
„Joga je za svaku životnu dob. Možete početi vježbati u bilo kom periodu vaše životne dobi. Ako ste iznad 65 i apsolutni početnik dobro došli! Nema boljeg vremena za početi vježbanje.“ Lilia Folan

No comments: